Fjodorboekanski » Specials » Cyclocross
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

Veldritseizoen 2016-2017

Veldritseizoen 2016-2017 Het veldritseizoen 2016-2017 is op 11 september 2016 van start gegaan met de Brico Cross van Geraardsbergen. Er zijn in de winter van 2016-2017 weer drie grote klassementen: de UCI Wereldbeker Veldrijden, de Superprestige Cyclocross en de DVV Trofee Veldrijden (ex-Bpost Bank Trofee). Op welke data staan de grote crossen op de kalender? Door welke zenders worden de topcrossen live op tv uitgezonden? Hoe is de geschiedenis van de veldritsport verlopen?

Geschiedenis veldrijden

Er bestaan uiteenlopende verhalen over de ontstaansgeschiedenis van het veldrijden. Deze sport komt hoogstwaarschijnlijk uit Frankrijk. Daar was het aan het begin van de 20e eeuw een populaire wintertraining voor wegwielrenners, maar daarnaast werd veldrijden ook veel gebruikt om militairen vaardig te maken op de fiets. Zowel de wegwielrenners als de militairen die het veldrijden als training gebruikten, gingen op den duur onderling ook wedstrijden rijden en zo ontstond in Frankrijk de veldritsport. In de eerste helft van de 20e eeuw bleef Frankrijk het middelpunt van de veldritwereld. Veruit de meeste veldrittoppers waren toen Fransen en in dat land vonden ook veruit de meeste topveldritten plaats. Zo werd elk jaar het officieuze WK veldrijden (tot 1949) nabij Parijs verreden.

Nadat in 1950 het officiële WK veldrijden ontstond, ging de veldritsport ook meer opbloeien in andere landen dan Frankrijk. Met name in België is de sport zeer populair geworden. Op den duur is België het bijna allesoverheersende veldritland geworden. De meeste toprenners komen anno 2016 uit België en de meeste topveldritten worden in België gehouden. De twee belangrijkste concurrenten van de Belgische toppers bij de heren elite (profs) zijn twee Nederlanders: Mathieu van der Poel en Lars van der Haar.

Klassementen in het veldrijden

Er bestaan drie belangrijke regelmatigheidsklassementen in de veldritwereld. Het belangrijkste is de UCI Worldcup Cyclocross. Deze wereldbeker veldrijden bestaat sinds 1993. De Worldcup bestaat in het seizoen 2016-2017 uit negen wedstrijden. De openingswedstrijd was Cross Vegas op 21 september. De wereldbeker wordt op 22 januari afgesloten met de GP Adrie van der Poel in het Nederlandse Hoogerheide.

Een ander belangrijk klassement in de veldritwereld is de Superprestige Cyclocross. Dit klassement bestaat sinds begin jaren tachtig. In de periode voordat er een officiële wereldbeker was, werd de Superprestige beschouwd als de officieuze wereldbeker. Mede door de komst van de officiële wereldbeker is de Superprestige wel iets minder belangrijk geworden, maar het is toch altijd een klassement gebleven waar door de renners, fans en journalisten veel sportief belang aan wordt gehecht.

Het derde belangrijke klassement is de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Dit klassement heette oorspronkelijk de GVA Trofee. In de begintijd was dit een klassement met slechts een regionaal belang (namelijk de regio Antwerpen). Later is dit een steeds groter en belangrijker klassement geworden. Dit gebeurde met name rond de eeuwwisseling. De prijzengelden van de GVA Trofee stegen, de toprenners kregen vaste contracten voor deelname aan alle wedstrijden van deze trofee en voortaan werden alle crossen die voor dit klassement meetelden live op tv uitgezonden. Sindsdien is het een klassement dat qua sportief belang ongeveer gelijk is aan de Superprestige Veldrijden. De GVA Trofee kreeg later een nieuwe naamsponsor en ging toen de Bpost Bank Trofee heten. Sinds 2016 heeft het klassement wederom een nieuwe naamsponsor gekregen en heet het de DVV Trofee Veldrijden.

Veldrijden live op tv

In België worden buitengewoon veel veldritten live op tv uitgezonden. De meeste wedstrijden worden uitgezonden door de betaalzender Telenet Play Sports. Daarnaast zendt Telenet ook nog veel veldrijden live uit op hun open net, 'Playtime'. Telenet heeft de uitzendrechten van de wereldbekerwedstrijden en de Superprestige-wedstrijden. Sommige van die wedstrijden worden daarnaast echter ook live op tv uitgezonden door de publieke omroep Sporza (VRT). Ook zendt Sporza alle wedstrijden van de DVV Trofee live uit en eveneens de kampioenschappen (BK en WK). Verder zendt ook de tv-aanbieder Proximus de Superprestige-wedstrijden uit. De commerciële zender VTM zendt eveneens enkele crossen live op tv uit, namelijk de zogenaamde 'Brico Crossen'. In Nederland worden heel wat minder crossen live uitgezonden. NOS Studio Sport zal enkele wereldbekerwedstrijden en het WK live uitzenden. Ziggo Sport Totaal zendt een groot aantal wedstrijden van de Superprestige live uit.
DVV Trofee Veldrijden 2016-2017 (Bpost), kalender

DVV Trofee Veldrijden 2016-2017 (Bpost), kalender

Op 9 oktober 2016 begint in Ronse de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Dit is de opvolger van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Er tellen tien wedstrijden mee voor het klassement van de DVV Trofee.…
Superprestige Veldrijden 2016-2017, kalender

Superprestige Veldrijden 2016-2017, kalender

Op zondag 2 oktober 2016 wordt in de Drentse plaats Gieten de openingswedstrijd gehouden van de Superprestige Veldrijden 2016-2017. Dit regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden…
Veldrit Gieten 2016  programma, deelnemers en live op tv

Veldrit Gieten 2016 programma, deelnemers en live op tv

Op zondag 2 oktober 2016 wordt de 41e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Superprestige Veldrijden 2016-2017. Deze cyclocross in het Nederlandse dorp Gieten i…
Wereldbeker veldrijden 2016-2017, kalender

Wereldbeker veldrijden 2016-2017, kalender

Op 21 september 2016 wordt in Las Vegas (USA) de eerste veldrit verreden die meetelt voor de UCI World Cup Cyclocross 2016-2017. Op 22 januari wordt in het Nederlandse Hoogerheide de slotwedstrijd van…
WK veldrijden 2017 in Belvaux (Bieles) - Luxemburg

WK veldrijden 2017 in Belvaux (Bieles) - Luxemburg

De wereldkampioenschappen veldrijden 2017 worden gehouden op zaterdag 28 januari en zondag 29 januari. Het WK wordt georganiseerd in Luxemburg. Het parcours bevindt zich bij de plaats Belvaux (Bieles)…
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 30-09-2016, laatst gewijzigd op 27-01-2017. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldrijden
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Veldritcriterium
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaamse_sportgeschiedenis#Veldrijden
Schrijf mee!