Fjodorboekanski » Specials » Darts in 2015
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

Darts in 2015 - live tv-uitzendingen

Darts in 2015 - live tv-uitzendingen Wanneer worden in 2015 de grote darttoernooien gehouden? Door welke zenders worden deze toernooien live op tv uitgezonden? Wie zijn de deelnemers aan die toernooien en welke darters zijn de grote favorieten voor de eindzeges? Hoe ziet in 2015 de kalender eruit van de dartbond PDC (Professional Darts Corporation)?

Populariteit van darts in Nederland

In de tweede helft van de jaren negentig kreeg darts een enorme populariteit in Nederland. Dit was indertijd vooral te danken aan de grote successen die Raymond van Barneveld boekte op de WK's van de dartbond BDO (het Lakeside WK Darts). In totaal stond Van Barneveld zes keer in de finale van dat WK en pakte hij vier keer de BDO wereldtitel.

In 2006 stapte Raymond van Barneveld over naar de concurrerende dartbond, de PDC (Professional Darts Corporation). In de slipstream van Van Barneveld gingen de ogen van veel Nederlandse dartfans zich voortaan veel meer richten op de toernooien van de PDC, dan op die van de BDO. Tijdens het eerste seizoen van Raymond van Barneveld bij de PDC pakte hij meteen eindzege op het WK van die bond. In latere seizoenen is Van Barneveld als Nederlandse sterspeler bij de BDO wel enigszins overschaduwd door Michael van Gerwen. Begin 2014 pakte Michael van Gerwen de wereldtitel bij de PDC en door de winst in dat toernooi pakte hij ook de nummer één plek op de PDC wereldranglijst.

PDC

De PDC (Professional Darts Corperation) is ooit opgezet door topdarters die ontevreden waren over het beleid van de BDO (British Darts Organisation). De PDC is uitgegroeid tot veruit de belangrijkste bond binnen de professionele dartwereld. Het grootste evenement van deze bond is het PDC WK Darts, dat traditioneel rond de jaarwisseling wordt gehouden. Ongeveer een maand na het WK organiseert de PDC The Masters, waaraan de zestien beste darters ter wereld deelnemen. Van februari tot en met mei organiseert de PDC de Premier League of Darts, een grote competitie waaraan tien topdarters deelnemen. Andere grote toernooien op de kalender van de PDC zijn onder meer het UK Open, het World Matchplay-kampioenschap en de World Grand Prix. De grote evenementen van de PDC worden doorgaans in Nederland live op tv uitgezonden door RTL7.

BDO

Ooit was de British Darts Organisation (BDO) de belangrijkste dartbond ter wereld, doch zowel qua financiën als qua sportieve prestige is deze bond ruimschoots ingehaald door de PDC. De BDO organiseert nog wel ieder jaar zijn eigen wereldkampioenschap, dat bekend staat als het Lakeside WK Darts. Dit toernooi wordt door veel dartfans echter vooral nog beschouwd als een soort kweekvijver voor jonge talenten. Bijna alle topdarters die voor de BDO speelden (behalve bijvoorbeeld Martin Adams) zijn in de loop der jaren overgestapt naar de PDC. Het Lakeside WK Darts wordt live op tv uitgezonden door de BBC en door Eurosport. Ook enkele andere toernooien van de BDO worden live door Eurosport uitgezonden.
WK Darts 2016 (PDC) - deelnemers, speelschema en programma

WK Darts 2016 (PDC) - deelnemers, speelschema en programma

De 23e editie van het WK darts van de dartbond PDC begint op 17 december 2015. De finale van dit toernooi vindt plaats op 3 januari 2016. Jarenlang heette dit toernooi officieel het Ladbrokes World Da…
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 16-12-2014, laatst gewijzigd op 25-02-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.pdc.tv/news
  • En.wikipedia.org/wiki/Professional_Darts_Corporation
  • http://nl.eurosport.com
  • http://www.rtl7darts.nl
Schrijf mee!