Fjodorboekanski » Specials » Veldrijden
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

Veldrijden / Cyclocross

In deze special over de veldritsport vindt u informatie over de geschiedenis van deze sport en voorbeschouwingen op het veldritseizoen 2011/2012.

Ontstaan

Er bestaan zeer uiteenlopende verhalen over het ontstaan van de veldritsport. Mogelijk ligt de oorsprong van deze sport in het Franse leger. Aan het einde van de 19e eeuw ging de fiets een steeds belangrijkere rol spelen in het leger. Soldaten van de 'Fietsinfanterie' werden toen getraind om zich ook in bossen en op velden snel per fiets te kunnen verplaatsen. Hieruit zouden de eerste veldritten zijn ontstaan.

Nationaal Kampioenschap

Het eerste officiële Nationaal Kampioenschap Veldrijden werd in 1902 in Frankrijk georganiseerd. Vanaf 1910 bestond er ook een Belgisch kampioenschap en vanaf 1912 ook een Zwitsers kampioenschap. In Nederland werd pas in de jaren zestig voor het eerst een officieel Nationaal Kampioenschap georganiseerd.

Lapize

In 1910 werd de Tour de France gewonnen door de voormalige Franse veldritkampioen Octave Lapize. Veel bergwegen in de Pyreneeën (die dat jaar voor het eerst door de Tour werden aangedaan), waren indertijd nog niet verhard. Lapize vertelde in de media, dat hij tijdens die beklimmingen en afdalingen veel had aan de technieken die hij bij het veldrijden had geleerd. Mede dankzij de successen van Lapize werd cyclocross zeer populair als winterse trainingsvorm voor wegwielrenners.

Officieus WK

In 1924 vond in Parijs voor het eerst Le Critérium International De Cross-Country Cyclo-Pédestre plaats. Later werd de naam van deze wedstrijd veranderd in Critérium International de Cyclo-cross. Deze veldrit werd decennialang beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap cyclocross.

Officieel WK

In 1950 werd voor het eerst een officieel Wereldkampioenschap Cyclocross gehouden. Die eerste editie werd gewonnen door de voormalige Tour de France-winnaar Jean Robic. De succesvolste renner in de geschiedenis van het WK veldrijden is Eric de Vlaeminck. Hij won de wereldtitel maar liefst zeven keer.

Vlaanderen

Tegenwoordig is veldrijden extreem populair in Vlaanderen. De Vlaamse coureurs zijn dan ook erg succesvol in deze sport. In de afgelopen veertien jaar werd tien keer een Vlaming wereldkampioen. In 2002, 2003, 2004 en 2005 waren zelfs alle drie de medaillewinnaars op het WK voor elite-renners Vlamingen.

Klassementen

Er bestaan verschillende regelmatigheidsklassementen in de veldritwereld. Het belangrijkste klassement is tegenwoordig de UCI-wereldbeker. Hiervoor tellen acht wereldbekerwedstrijden mee. Daarnaast heeft de UCI ook nog een wereldranglijst, waarvoor alle internationale wedstrijden van enig belang meetellen. Vroeger was het belangrijkste klassement de Superprestige. Dit klassement is tegenwoordig nog steeds wel behoorlijk prestigieus, maar toch duidelijk minder dan vroeger. Een klassement dat de laatste jaren aan belang heeft gewonnen, is de GVA Trofee.

Superprestige Veldrijden 2011/2012

Op 9 oktober 2011 gaat in Ruddervoorde het dertigste seizoen van start van de Superprestige Veldrijden.

Wereldbeker Veldrijden 2011/2012

Op 16 oktober 2011 gaat in de Tsjechische plaats Pilsen de 19e editie van de Wereldbeker Veldrijden van start.

GVA-trofee 2011/2012

Op dinsdag 1 november 2011 wordt in Oudenaarde de eerste wedstrijd verreden van de 24e editie van de GVA Trofee.

Cyclocross: Internationale Veldrit Harderwijk 2011

Op zaterdag 24 september 2011 vindt de 33e editie plaats van de Internationale Veldrit van Harderwijk. Dit is traditioneel de openingswedstrijd van het Nederlandse veldritseizoen.

Veldrit Kalmthout 2011

Op zondag 2 oktober 2011 wordt de befaamde veldrit van Kalmthout verreden. In 2011 is deze cross voor het eerst sinds jaren geen onderdeel van de wereldbeker.
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 12-09-2011, laatst gewijzigd op 28-09-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.gva.be
  • http://www.cyclocross.info
  • http://www.superprestigecyclocross.com/index.html
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.uci.ch
Schrijf mee!