Fjodorboekanski » Specials » Wielrennen 2015
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

Wielerseizoen 2015: startlijsten, parcoursen en tv-gids

Wielerseizoen 2015: startlijsten, parcoursen en tv-gids Wanneer worden de grote wielerwedstrijden verreden in het seizoen 2015? Door welke zenders worden deze koersen live op tv uitgezonden? Welke wielrenners staan op de startlijsten van deze wedstrijden? Welke rugnummers dragen de deelnemers? Welke coureurs behoren tot de grote favorieten voor de zeges in de topwielerkoersen?

UCI World Tour

De UCI World Tour 2015 begon op 20 januari met de Tour Down Under. De laatste World Tour-wedstrijd van het seizoen 2015 is de klassieker de Ronde van Lombardije, die op 4 oktober op de kalender staat. De UCI World Tour is de eredivisie van het internationale profwielrennen. 17 wielerploegen hebben een World Tour-licentie en zij doen automatisch mee aan alle World Tour-wedstrijden.

Tot die 17 teams behoren het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo (ex-Rabo, ex-Belkin) en Giant-Alpecin (dat in 2014 nog een Nederlands team was, maar in 2015 een Duitse licentie heeft).Het Franse team Europcar, dat in 2014 nog een World Tour-licentie had, heeft deze om financiële redenen voor het seizoen 2015 niet gekregen. Zij zijn in 2015 een zogenaamd ProContinentaal Team (een categorie onder de World Tour).

Het Kazachstaanse team Astana heeft wel een World Tour-licentie gekregen voor het seizoen 2015, maar er wordt wel onderzoek ingesteld naar deze ploeg (wegens een aantal dopingaffaires) en hierdoor kunnen zij mogelijk alsnog deze licentie verliezen.

Grote Rondes

De Giro d'Italia 2015 begint op 8 mei en eindigt op 31 mei. Alberto Contador is de grote favoriet voor de zege in deze ronde. Deze Spanjaard heeft voor het seizoen 2015 als doel om zowel de Giro als de Tour de France te winnen. De Tour de France 2015 gaat op zaterdag 4 juli van start met een tijdrit in Utrecht. De Tour eindigt op zondag 26 juli in Parijs. De derde en laatste Grote Ronde van het seizoen is de Vuelta Ciclista a Espana. De Vuelta 2015 gaat van start op zaterdag 22 augustus en eindigt op zondag 13 september.

Live op tv

De omroepen die de meeste wielerwedstrijden live op tv uitzenden zijn de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en Eurosport. Beide omroepen zenden nagenoeg alle topklassiekers uit en de drie Grote Rondes. Daarnaast zendt Sporza met name nog een groot aantal Vlaamse koersen uit en zendt Eurosport nog diverse internationale rittenkoersen uit. Ook NOS Studio Sport zendt heel wat live wielrennen op tv uit, doch duidelijk veel minder dan Sporza en Eurosport.
Schrijf mee!