Fjodorboekanski » Specials » Wk veldrijden
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

WK veldrijden 2012 (Koksijde)

De wereldkampioenschappen veldrijden worden op 28 en 29 januari 2012 verreden in de Belgische plaats Koksijde.

Geschiedenis

Het WK veldrijden bestaat sinds 1950. Tourwinnaar Jean Robic won dat eerste officiële WK. Voordat er een officieel wereldkampioenschap veldrijden bestond, was er al wel een officieus WK, genaamd het 'Internationale Veldcriterium'. Meer informatie over de geschiedenis van zowel het officiële als het officieuze WK kunt u hier vinden. De succesvolste renner in de geschiedenis van het officiële WK is zonder twijfel de Belg Eric de Vlaeminck. Hij won maar liefst zeven keer de wereldtitel.

Favorieten Elite

De grote favorieten voor het WK cyclocross voor elite-mannen zijn de Tsjech Zdenek Stybar en de Belgen Kevin Pauwels, Sven Nys en Niels Albert. Hier kunt u meer informatie vinden over de favorieten.

Lars van der Haar

De grote favoriet voor het WK bij de espoirs/beloften is de Nederlander Lars van der Haar. Hij werd in 2011 ook al wereldkampioen in deze categorie. Hier kunt u meer informatie vinden over dit toptalent.

WK 1994

In 1994 werd het WK veldrijden ook al in Koksijde gehouden. Met name voor de Belgische veldritfans behoort deze titelstrijd tot de meest memorabele wedstrijden uit de veldritgeschiedenis. Voorafgaand aan dit WK werd er een heftige psychologische oorlog uitgevochten tussen de Belg Paul Herijgers en de jonge Nederlander Richard Groenendaal. Tijdens het WK reed Groenendaal erg sterk en hij leek lange tijd de wereldtitel te gaan pakken. Na een lange inhaalrace kwam de Belg echter toch weer bij de jonge Nederlander. Op het moment dat hij aansloot bij de Groenendaal, gaf Herijgers aan hem een klopje op z'n schouder. Hier reageerde Groenendaal geprikkeld op. Hij versnelde en probeerde de Belg er alsnog af te rijden. Dat werd geen succes. Integendeel: Paul Herijgers reed uiteindelijk bij de jonge Nederlander weg en pakte de wereldtitel.

Duinencross

In Koksijde wordt jaarlijks de Duinencross georganiseerd. Het WK wordt op hetzelfde parcours verreden als die befaamde Duinencross. Hier kunt u meer informatie vinden over die wedstrijd.

Programma 2012

Zaterdag 28 januari

  • 11u00 WK voor junioren
  • 15u00 WK voor Espoirs/beloften

Zondag 29 januari

  • 11u00 WK voor Dames
  • 15u00 WK voor Heren Elite

Deelnemers 2012

In dit artikel kunt u de selecties van de verschillende landen vinden.

Kevin Pauwels - Biografie

De Belg Kevin Pauwels is één van de beste veldrijders ter wereld. Hij werd geboren op 12 april 1984 in Ekeren.

Lars van der Haar - biografie

Lars van der Haar is één van de grootste veldrittalenten ter wereld. Deze jonge Nederlander rijdt voor het Rabobank-Giant Offroad Team.
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 26-11-2011, laatst gewijzigd op 23-01-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.koksijde2012.be/
  • http://www.dewielersite.net
  • http://nl.wikipedia.org
  • Wieler Revue, nummer 10, 2011
Schrijf mee!