Fjodorboekanski » Specials » Wk wielrennen 2013
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

WK wielrennen 2013 - programma, deelnemers, parcours, tv

Het wereldkampioenschap wegwielrennen 2013 vindt plaats in en rond de Italiaanse stad Firenze (Florence). Dit WK begint op zondag 22 september en eindigt op zondag 29 september.

Agenda

Het WK gaat op zondag 22 september van start met de WK's ploegentijdrit voor de dames en heren. Dit zijn twee WK's voor merkenploegen en dus niet voor de nationale teams. In de rest van het WK-programma (de individuele tijdritten en wegritten) zullen de renners en rensters wel weer ‘gewoon’, zoals men bij WK's gewend is, in de shirts van hun nationale teams rijden. De individuele tijdritten vinden plaats van maandag 23 tot en met woensdag 25 september. Vervolgens worden van vrijdag 27 september tot en met zondag 29 september de wegritten verreden, met als afsluitende apotheose de wegrit voor profs op de zondag.

Wegrit profs

Hoe zwaar is het parcours van de wegrit in en rond Firenze? Daar is al veel discussie over geweest. Sommige kenners beschouwen dit parcours als veruit het zwaarste WK-parcours sinds vele jaren. Tot de favorieten voor de regenboogtrui bij de heren profs zouden daarom klimmers behoren zoals de Spanjaarden Alejandro Valverde, Daniel Moreno en Joaquim Rodriguez, en de Italiaanse thuisrijder Vincenzo Nibali.
Er zijn echter ook veel wielerkenners die denken dat het parcours van dit WK in de praktijk helemaal niet zo extreem zwaar zal blijken te zijn. Zij rekenen coureurs als Sagan en Cancellara tot de favorieten voor de regenboogtrui. Ook regerend wereldkampioen Philippe Gilbert wordt tot de kanshebbers gerekend. De Nederlanders Bauke Mollema en Robert Gesink zijn outsiders, die zeker niet kansloos zijn voor een medaille.
Bij de wegrit van het WK voor dames (op zaterdag 28 september) is het overigens zeer duidelijk wie de topfavoriet is: dat is zonder twijfel de Nederlandse regerend Olympisch en wereldkampioene Marianne Vos.
Schrijf mee!