Fjodorboekanski » Specials » Wk wielrennen 2014
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

WK wielrennen 2014 - programma, deelnemers en parcours

Van zondag 21 september tot en met zondag 28 september 2014 worden de wereldkampioenschappen wielrennen georganiseerd. Deze kampioenschappen vinden plaats in en rond Ponferrada (Spanje). Welke deelnemers zullen aan de start verschijnen op dit WK? Hoe ziet het programma eruit? Hoe zien de parcoursen van de wegritten en tijdritten eruit?

Geschiedenis WK wielrennen

In 1921 vond in en rond de Deense hoofdstad Kopenhagen het eerste officiële WK wielrennen op de weg plaats. Aan dit WK mochten alleen amateurs meedoen. Er stond slechts één wegwedstrijd op het programma: een individuele tijdrit over maar liefst 190 kilometer. De Zweedse Gunnar Skoeld pakte dat jaar de allereerste officiële wegwereldtitel. Na twee Wk's die in de vorm van een tijdrit werden betwiste, werd het WK wielrennen met ingang van 1923 een 'gewone' wegrit.

Met ingang van 1927 mochten ook profs meedoen aan het WK wielrennen. In dat jaar reden de profs en amateurs tegelijk in één wedstrijd, maar met ingang van 1928 werden er aparte WK's gehouden voor profs en amateurs. Die strikte scheiding op het WK tussen profs en amateurs zou in de wielerwereld tot midden jaren negentig blijven bestaan. Danny Nelissen was in 1996 de laatste officiële amateurwereldkampioen op de weg. Het WK voor amateurs werd daarna op het WK-programma vervangen door een WK voor beloften (renners die jonger dan 23 jaar zijn).

Programma, deelnemers en parcours WK 2014

Het WK wielrennen 2014 begint op zondag 21 september met de ploegentijdritten voor dames en heren. Op zondag 28 september wordt het WK afgesloten met de wegrit voor de heren profs. Hier vindt u het complete programma van dit WK.

Het parcours van het WK wielrennen 2014 lijkt tamelijk zwaar te zijn doch iets minder zwaar dan het parcours van Firenze (waarhet kampioenschap van 2013 werd verreden). Tot de kanshebbers op de regenboogtrui bij de wegrit voor de heren behoren onder meer de Spanjaard Alejandro Valverde en de Slowaak Peter Sagan. Bij de wegrit voor de dames is Marianne Vos wederom de topfavoriete. Op het WK tijdrijden behoren de regerende kampioenen bij de heren (Tony Martin) en de dames (Ellen van Dijk) weer tot de favorieten.
Schrijf mee!