De mooiste en beste gedichten per thema
Zoekt u mooie gedichten over de lente? Of een literair gedicht over Sinterklaas? Of het mooiste liefdesgedicht dat ooit is geschreven? In deze special vindt u de mooiste poëzie per thema.
Feestdagen
Een groot deel van de artikelen in deze special bestaat uit gedichten die literaire dichters hebben geschreven over feestdagen. Soms ging het om odes aan die feestdagen (zoals de gedichten van Gezelle over de christelijke feestdagen), maar soms ook om zeer ironische benaderingen van die feestdagen (zoals het gedicht van Drs. P. over Sinterklaas).
De seizoenen
Deze special bevat ook artikelen over de verschillende jaargetijden. Henriette Roland Holst en Herman Gorter waren twee dichters die vaak poëzie schreven waarin 'hoop' een groot thema was. Vaak komt in die gedichten dan ook het jaargetijde van de hoop voor: de lente. Deze gedichten zijn opgenomen in een overzicht van de mooiste lentegedichten.
Bij die lentegedichten zult u opvallend genoeg ook de naam van J.C. Bloem tegenkomen. Hij schreef een prachtig voorjaarsgedicht waarin een niet erg hoopvolle boodschap zit: het enige dat een mens zeker kan weten over de lente is, dat ooit de lente voor hem of haar nimmer wederkeert. Bloem was een dichter die geobsedeerd was door de dood en de vergankelijkheid. Hij was dus allerminst een typische lentedichter, maar schreef veel vaker over het seizoen van de vergankelijkheid: de herfst. Bij een overzicht van de mooiste najaarsgedichten die ooit door Nederlandse poëten geschreven, komen dan ook twee gedichten van hem voor.
Willem Kloos (1859-1938) was een dichter die prachtig over De Dood kon schrijven en hij gebruikte daarbij vaak het najaar als metafoor. Ook van Kloos zijn twee gedichten opgenomen in het artikel over de mooiste najaarsgedichten. Ook de zomer heeft in de loop der tijden veel dichters geïnspireerd.
Werk in uitvoering
Deze special is 'werk in uitvoering' en zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe thema's en nieuwe gedichten.
De populairste gedichten ter wereld zijn natuurlijk liefdesgedichten. Er is in de loop der eeuwen veel hoogstaande liefdespoëzie geschreven, die u puur vanwege het literaire leesgenot kunt lezen, maar…
Rond kerstmis en nieuwjaar is het in Nederland de gewoonte om vrienden en kennissen middels kaarten en e-mails prettige feestdagen en een gelukkig nieuw jaar te wensen. Hiervoor bestaan al duizenden v…
Het najaar is al eeuwen een onuitputtelijke inspiratiebron voor dichters. In de moderne literatuur is herfst vooral een symbool voor verval en vergankelijkheid. Welke Nederlandse poëten schreven klass…
Het voorjaar is het seizoen van de hoop. Al vele eeuwen is de lente wereldwijd een grote inspiratiebron voor schrijvers en dichters. Ook in de Nederlandse literatuur bestaan veel klassieke gedichten o…
Doorgaans speelt poëzie geen grote rol in de Nederlandse maatschappij. Behalve één week per jaar: in de dagen voor Sinterklaas spannen miljoenen Nederlanders zich in om een gedicht te schrijven. Amate…
Goede Vrijdag, de dag van de kruisiging, en Pasen, het feest van de wederopstanding, zijn onderwerpen waar al eeuwenlang gedichten over worden geschreven. Welke Nederlandse dichters hebben de bekendst…
De zomer is al eeuwen een prachtige inspiratiebron voor veel literaire dichters. Welke Nederlandse en Vlaamse dichters hebben in de loop der tijden klassieke gedichten geschreven over de zomer? Tot de…
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 06-02-2013, laatst gewijzigd op 10-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
- http://books.google.nl/books
- http://www.bibliotheekdommeldal.nl/gedichten/t-nieuwjaar-overal-guido-gezelle
- http://www.poezie-leestafel.info/
- Nl.wikipedia.org
- http://4umi.com/bloem/nieuwjaar
- Verzamelde Gedichten - J.J. Slauerhoff
- Verzamelde Gedichten - J.C. Bloem
- Verzen (1890) - Herman Gorter
- http://www.gedichten.nl/
- http://blogs.rnw.nl/haa/ton-van-der-horst-interviewt-toon-hermans-over-het-carnaval
- http://nl.wikipedia.org
- http://www.nu.nl