Maatschappelijk geëngageerde banken
De financiële sector heeft de laatste jaren een zeer slecht imago gekregen. Het woord bankier is een scheldwoord geworden. Voor velen is 'bankier' een synoniem voor 'graaier' geworden. Het beeld is ontstaan dat bankiers zich alleen maar druk maken over hun eigen inkomen en beslist niet over de belangen van hun klanten, laat staan over de belangen van de maatschappij.Toch bestaan er van oudsher verschillende banken die beslist niet vanuit winstoogmerk, maar vanuit maatschappelijk engagement zijn opgericht. In deze special vindt u informatie over een aantal van die banken.
Nutsbanken
De 'Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen' was in de 19e eeuw een invloedrijke, idealistische organisatie. Eén van de doelstellingen van deze vereniging was het bevorderen van de spaarzaamheid van de Nederlandse bevolking. Daarvoor werden in de 19e eeuw veel zogenaamde Nutsbanken opgericht. Uit deze banken is later de SNS Bank ontstaan.
Geëngageerde verzekeringsmaatschappijen
Aan het begin van de 20e eeuw besloten de socialistische en de katholieke vakbonden om zelf verzekeringsmaatschappijen op te richten. Zo wilden ze ervoor zorgen dat arbeiders betaalbare en betrouwbare verzekeringen af konden sluiten. De socialistische verzekeringsmaatschappij heette 'De Centrale', de katholieke heette Concordia. Later gingen deze maatschappijen samen Reaal Verzekeringen vormen. Samen met de SNS Bank is Reaal Verzekeringen tegenwoordig een onderdeel van het SNS Reaal-concern.
Een zeer geëngageerde bank
Op 1 mei 1960 richtte het NVV (Nederlands Verbond van Vakverenigingen) een eigen bank op: de ASN Bank. Dit is tegenwoordig nog steeds een zeer maatschappelijk geëngageerde bank. Bij de investeringen die de ASN Bank doet, heeft men veel oog voor duurzaamheid en de sociale effecten. De ASN Bank richt zich bijvoorbeeld ook, in samenwerking met Oxfam Novib, op het aanbieden van microkredieten in ontwikkelingslanden. De manier waarop ASN Bank zaken doet, wordt vaak ‘ethisch bankieren’ genoemd. Tegenwoordig is ook de ASN Bank, net als de eerder genoemde voormalige nutsbanken en Reaal verzekeringen, een onderdeel van het SNS Reaal-concern.
De Groenste Bank
De meeste milieuvriendelijke bank van Nederland is de Triodos Bank. In 2009 werd deze bank door de Financial Times zelfs uitgeroepen tot de meest duurzame bank ter wereld. Net als de ASN Bank let Triodos bij haar investeringen niet alleen op het milieu, maar ook op andere ethische zaken, zoals de sociale effecten. De Triodos Bank werd opgericht in 1980.