Fjodorboekanski » Specials » Jean nelissen

Jean Nelissen (1936-2010)

In deze special kunt u informatie vinden over de legendarische sportjournalist Jean Nelissen (1936-2010). Nelissen was met name een grote kenner van de wielersport, al schreef hij ook veel over voetbal. Hij was een geboren verhalenverteller. Zowel zijn tv-commentaar als zijn artikelen doorspekte hij altijd met prachtige anekdotes.

Tour de France

Tientallen malen volgde hij de Ronde van Frankrijk voor zowel de NOS als Dagblad de Limburger. Hij publiceerde ook verschillende boeken over de geschiedenis van deze wedstrijd, waaronder 'Tour de France - hemel en hel op een stukje leer' en 'De Bijbel van de Tour de France'.

Doping

Eind jaren zestig baarde Nelissen samen met een collega-journalist veel opzien. Als journalistiek experiment hadden zij besloten om uit te proberen of men van doping werkelijk beter gaat presteren. Beide journalisten legden op hun racefiets in eerste instantie zonder doping een parcours af. Vervolgens reden ze die route nog een keer, maar nu onder invloed van doping. Hun conclusie was eensluidend: ja, je gaat van doping veel beter presteren. Jean Nelissen publiceerde ook een aantal boeken over doping, waaronder 'De anabolicamannen' en 'Doping - Het duivelse spel met leven en gezondheid.'

Ranglijsten

Aan het einde van de 20e eeuw maakte Jean Nelissen de balans op. Wie waren de beste wegwielrenners aller tijden? Hij publiceerde toen de boeken 'De 100 beste wielrenners van de wereld' en 'De 100 beste Nederlandse wielrenners'.

Veldrijden

Nelissen was niet alleen een grote kenner van het wegwielrennen, maar ook van het veldrijden. Decennialang was hij voor de NOS de vaste commentator bij veldritten.

Bourgondiër

Nelissen was een enorme levensgenieter. Hij was een grote gebruiker van alcoholische dranken en sigaren. Ook was hij een culinaire kenner. Enige jaren had hij bij Radio Tour de France een rubriek waarin hij dagelijks vertelde over de culinaire specialiteiten van de streek waar het Tour-peloton op dat moment door reed.

Familie

Jean Nelissen was een oom van Danny Nelissen (de ex-wielrenner en ex-commentator bij Eurosport).
Tour de France - Jean Nelissen recensie

Tour de France - Jean Nelissen

In 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bevat allerlei fascinerende verhalen uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk…
De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen recensie

De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen

In 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen. Het boek werd gepubliceerd door Uitgeverij L.J. Veen. Hierin staan 100 korte portretten van coureurs die de toenm…
Recensie: Doping – Jean Nelissen recensie

Recensie: Doping – Jean Nelissen

In 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over de geschiedenis van doping. Het boek verscheen bij uitgeverij L.J. Veen. De aan…
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 15-10-2011, laatst gewijzigd op 11-05-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen - Uitgeverij A.W. Bruna
  • Doping - Jean Nelissen - Uitgeverij L.J. Veen
  • De 100 beste wielrenners van de wereld - Jean Nelissen - L.J. Veen
  • Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer - 60 jaar Tourhistorie - Jean Nelissen - Uitgeverij de Boekerij