Fjodorboekanski » Specials » Bob dylan
Fjodorboekanski: Informatie van A tot Z

Bob Dylan in de jaren zestig

In deze special zal ik de negen studio-albums beschrijven die Bob Dylan in de jaren zestig heeft uitgebracht.

Biografie: Bob Dylan

Bob Dylan werd geboren als Robert Allen Zimmerman op 24 mei 1941 in Duluth (Minnesota). Begin jaren zestig brak hij door onder de artiestennaam Bob Dylan. Over de oorsprong van dit pseudoniem is in de loop der jaren veel gediscussieerd. Velen gaan ervan uit dat die naam een verwijzing is naar de dichter Dylan Thomas, maar die interpretatie is door veel Dylan-kenners bestreden. Bob Dylan heeft zelf in de loop der tijd ook tegenstrijdige verklaringen gegeven voor de oorsprong van zijn pseudoniem. Dat is zeer typerend voor hem; hij houdt ervan om van zijn levensverhaal een raadselachtige mythe te maken.

Jaren zestig

Dylan behoorde in de jaren zestig tot de belangrijkste zangers, maar ook de belangrijkste songwriters uit de wereld van de popmuziek. Met name de protestsongs die hij begin jaren zestig schreef en zong, werden de lijfliederen van de protestgeneratie van die tijd. Deze generatie beschouwde hem als hun profeet. Dylan had daar zelf grote problemen mee. Hij wilde niet de woordvoerder zijn van een hele generatie. Dat is ook te merken aan de albums die hij later in de jaren zestig uitbracht. Zijn werk werd veel minder duidelijk politiek. Wel waren zijn teksten vaak nog zeer poëtisch. Inhoudelijk gingen ze meestal echter veel minder over concrete maatschappelijke misstanden of actuele gebeurtenissen. Ook veranderde hij in de jaren zestig van een folkzanger in een rockzanger. Maar ook in die nieuwe rol bleef hij een ultiem icoon van de jaren zestig. Het is zeer interessant om de negen studio-lp's die hij in dit decennium uitbracht te beluisteren en zo zijn ontwikkeling te volgen. Dat is dan ook het doel van deze special.
recensie

Another Side Of Bob Dylan - Bob Dylan

In augustus 1964 verscheen bij Columbia Records het vierde studioalbum van Bob Dylan: 'Another Side Of Bob Dylan'.
recensie

Bob Dylan - Bob Dylan

Op 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.
recensie

The Freewheelin’ Bob Dylan - Bob Dylan

In mei 1963 verscheen de tweede lp van Bob Dylan, getiteld ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’. Met dit album beleefde hij zijn grote doorbraak.
recensie

The Times They Are a-Changin' - Bob Dylan

Het derde album van Bob Dylan, getiteld The Times They Are a-Changin', werd uitgebracht in januari 1964.
Gepubliceerd door Fjodorboekanski op 16-06-2011, laatst gewijzigd op 10-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Down the Highway - Howard Sounes - Uitgeverij het Spectrum
  • Kronieken - Bob Dylan - Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
  • Bob Dylan in de studio - Patrick Roefflaer - Uitgeverij Epo
  • Bob Dylan - Sjoerd de Jong - Uitgeverij Mets & Schilt
  • No Direction Home - Martin Scorsese - dvd
Schrijf mee!